מה הם דמי הביטוח הלאומי
במהלך חייו עובד אדם, בין אם כעובד שכיר או כעובד עצמאי ומקבל משכורת. במקביל הוא משלם דמי ביטוח לאומי למוסד לביטוח לאומי.
במידה ואותו אדם נפגע במהלך העבודה שלו ואינו יכול לעבוד יש צורך לפצות אותו על כך. עובד אשר נפגע במהלך עבודתו בעקבות העבודה- תאונת עבודה שגרמה לפגיעה או למחלה, ייחשב כנפגע עבודה ורשאי להגיש עתירה לקבלת דמי פגיעה ולאחר מכן לנכות מהעבודה.

כאשר אדם נפגע במהלך עבודתו הוא רשאי לקבל מהמוסד לביטוח הלאומי דמי פגיעה למשך תקופה של שלושה חודשים. מטרת דמי הפגיעה היא לפצות את העובד שנפגע על אובדן ההכנסה שלו באותה תקופה שאינו יכול לעבוד כבעבר. במידה ותאונת העבודה או המחלה בעקבות העבודה רמה לעובד למצב של נכות- בין אם באופן זמני או באופן קבוע, אותו עובד זכאי להגיש בקשה לביטוח הלאומי לצורך קבלת קצבת נכות זמנית או קצבת נכות זמנית. על מנת לקבוע את אחוזי הנכות ואת גובה הקצבה לאחר הגשת התביעה יוזמן העובד לעבור בדיקה של וועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי. הוועדה היא זו שתקבע את אחוזי הנכות ושיעור אי כושר העבודה של העובד.
השלבים בתביעה להגשת תביעה לקבלת דמי פגיעה ונכות מהעבודה:
בשלב הראשון יש להגיש תביעה לצורך קבלת דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי. לפני שמגישים את טופס התביעה מומלץ לאסוף את כל הניירת הרלוונטית הקשורה לפגיעה או למחלה ואת כל המסמכים הרפואיים שקשורים אליה.
בשלב השני על העובד, אם אפשר בסיוע המעסיק, להוכיח שיש קשר סיבתי ברור בין המצב הרפואי שלו לבין העבודה עצמה. הביטוח הלאומי יבדוק לעומק אם אכן ניתן להגדיר את התאונה כתאונת העבודה ומה הנזק שנגרם בעקבות אותה תאונה. מדובר בשלב החשוב ביותר שכן ללא הוכחה ברורה שמדובר בנזק שנגרם ממקום העבודה או מסוג העבודה לא יוכר העובד כנפגע עבודה ולא יוכל להגיש בקשה לצורך קבלת דרגת נכות בהתאם.
בשלב השלישי, לאחר שהמוסד לביטוח לאומי יכיר בתאונה כתאונה עבודה על העובד להגיש תביעה לקבלת דרגת נכות בעבודה. גם לתביעה זו יש לצרף את כל המסמכים הרפואיים ומסמכים נוספים רלוונטיים. המוסד לביטוח לאומי יזמן את העובד לוועדה רפואית. בוועדה הרפואית תיבדק בשנית כל הניירת הרלוונטית וכל המסמכים הרפואיים אשר הוגשו ובמידת הצורך רופא מקצועי מטעם המוסד לביטוח לאומי יבצע בדיקה רפואית של העובד. לאחר הוועדה יקבע אם מדובר בנכות זמנית או נכות קבועה ומהי דרגת הנכות בהתאם. קביעה זו תקבע אם תשולם לעובד קצבת נכות זמנית או קצבת נכות קבועה.
מחלות המוכרות כמחלת מקצוע על ידי המוסד לביטוח לאומי:
ההגדרה של 'מחלת מקצוע' היא מחלה שהעובד חלה בה בעקבות התנאים הקיימים או הרעה בתנאים של העבודה שלו. על אותה מחלה להופיע ברשימת המחלות בתקנות של הביטוח הלאומי ועל העובד לספק את כל הניירת הרפואית הרלוונטית למצבו כולל חווות דעת רפואיות, סיכומים רפואיים ותוצאות בדיקות ולהוכיח קשר ישיר לעבודה עצמה כגורם המחלה. ללא הכרה של הביטוח הלאומי שאכן מדובר במחלת מקצוע לא יהיה זכאי העובד לקבלת אחוזי נכות וקצבת נכות.
כיצד נקבעת קצבת הנכות?
לאחר שהוגשה התביעה לקבלת דמי פגיעה הראשונית של העובד ולאחר קבלת ההכרה של המוסד לביטוח לאומי בכך שמדובר ב'מחלת מקצוע' או תאונת עבודה תחושב קצבת הנכות או הפיצוי שמגיע לעובד. גובה הקצבה או הפיצוי נקבעים בהתאם לשכר הממוצע של העובד וזאת לפי התקופה של שלושת החודשים שקדמו לתאריך הפגיעה של העובד.