נכות כללית
מה הם דמי הביטוח הלאומי
קצבת נכות כללית שמשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי ניתנת לאלו הסובלים מליקוי כלשהו הגורם להם לנכות. הליקוי יכול להיות ליקוי גופני, ליקוי שכלי או ליקוי נפשי והגורם לו יכול להיות מום מלידה, מחלה או תאונה.
במידה ואותו ליקוי גורם לאותו אדם לעבוד פחות ולהרוויח פחות ייתכן והוא זכאי לקצבת נכות כללית.

התנאים לזכאות לקצבת נכות כללית:
התנאי הראשון– על האדם המגיש את הבקשה לקצבה להיות תושב המדינה וגילו עולה על דיל שמונה עשרה. את התביעה ניתן להגיש עד גיל הפרישה. ישנם מקרים יוצאי דופן בהם ניתן להגיש את הבקשה לקצבה כבר מגיל שש עשרה.
התנאי השני – אדם שאינו מסוגל לעבוד כלל עקב הנכות שלו או אדם שעובד אך משתכר פחות מ60% מהשכר הממוצע במשק לאותה שנה.
התנאי השלישי – על האדם המגיש את התביעה לעבור וועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי. וועדה זו היא שקובעת את אחוז הנכות הרפואית כאשר עליו להיות מינימום 60%.
התנאי הרביעי- אם הפרנסה של אותו אדם ירדה ביותר ממחצית ובוועדה נקבע לו דרגת אי כושר של 60%, 65%, 74% או 100%.
תוספות לקצבת הנכות הכללית:
מעבר לקצבת הנכות המשולמת לאדם שלו אחוזי נכות, אותו אדם זכאי לתוספות לקצבה הכללית עבור ילדים מתחת לגיל שמונה עשרה ולבן או בת הזוג. התוספת משולמת עבור שני ילדים מקסימום עד גיל שמונה עשרה או לילדים שמשרתים בצבא או בשירות הלאומי עד גיל עשרים וארבע.
כאשר מדובר בבן או בת זוג התוספת לקצבה תשולם במידה וההכנסה שלו לא עולה על הסכום של 6014 ₪ (נכון לשנת 2020) ואינם מקבלים קצבה אחרת.
הגשת תביעה לקבלת קצבת נכות כללית:
את התביעה לקבלת קצבת נכות כללית ניתן להגיש בטופס ישני בסניף ביטוח לאומי או באופן מקוון. אל הטופס יש לצרף את המסמכים הבאים:
1. סיכום תיק רפואי, תוצאות בדיקה וכל מסמך רפואי אחר הקשור למצב הרפואי שגרם לנכות.
2. במידה ומדובר בעובד שכיר עליו להוסיף את 15 תלושי השכר האחרונים שלו, את הפירוט של תשלומי דמי המחלה לתקופה זו ובמידה ויש- אישור תשלום מחברת הביטוח על אובדן כושר עבודה או מקרן הפנסיה עבור פנסיית נכות. במידה ומדובר בעובד עצמאי עליו להגיש הצהרה של רואה החשבון שלו על השינויים בהיקף שעות העבודה ובגובה ההכנסות שלו עקב המצב הרפואי בתוספת השומות האחרונות.
3. במידה וקיימות הכנסות ב15 חודשים האחרונים שאינן מעבודה, בארץ או מחוץ לארץ יש לדאוג לאישורים על כך. לדוגמא: תשלומים מחברות הביטוח, תשלומי מזונות, הכנסה מרכוש, תגמולים, פנסיה ועוד.
התביעה מתקבלת אצל הסניף שמטפל בכם ובמידה ואין צורך בהשלמת מידע או מסמכים ישנן שתי אפשרויות- האחת היא שהיא תאושר במסלול מהיר ללא וועדה רפואית ותתקבל על כך הודעה והשנייה היא שהזמנה לבדיקה בוועדה הרפואית לצורך קביעה של אחוז הנכות ושיעור אי כושר העבודה.
ערעור על החלטת הוועדה הרפואית בדבר אחוז הנכות ושיעור אי כושר עבודה:
במידה ונקבעו למגיש הבקשה פחות מ 80% נכות רפואית הוא יכול להגיש ערעור על החלטת הוועדה עם אישורים והוכחות לכך שלטענתו הוועדה טעתה בהחלטתה. את הערעור יש להגיש עד שישים יום מקבלת החלטת הוועדה הרפואית. יש לקחת בחשבון שבערעור הוועדה יכולה לשנות כל אחד מהסעיפים גם אלו שלא ערערו עליהם ושיש בידיהם להגדיל אך גם להפחית באחזו הנכות שנקבע בוועדה הראשונה.
בדיקה מחדש של הזכאות לקצבת נכות כללית:
בעל אחוז הנכות או המוסד לביטוח לאומי רשאים ליזום בדיקה מחדש של הזכאות לקבלת קצבת נכות כללית . ניתן להגיש את הבקשה רק במידה ועברה חצי שנה מקבלת הקביעה האחרונה אלא אם כן המצב הרפואי החמיר בצורה משמעותית . בעל הנכות לרוב יגיש את הבקשה במקרים בהם ישנה החמרה במצב, אחוז נכות נמוך או שתביעתו נדחתה. המוסד לביטוח לאומי רשאי ליזום בדיקה מחדש במקרים בהם הוא מאמין שישנה הטבה במצב הרפואי של מקבל הקצבה.